Un entorn que cal saber estimar

Ens trobem a un lloc que va ser privilegiat durant una pila d’anys però que, malauradament, está deixant-se perdre per l’acció dels humans (uns per deixadesa,  manca d’acció o permisivitat i altres per estimar massa el que no és seu).
Encara i així, és una terra de secá que et dona plaers i alegries quan saps com viure-les.

A meitat de camí entre La Bisbal del Penedès i la Juncosa del Montmell, estem envoltats per les 3 V (El Vendrell, Valls i Vilafranca del Penedès) i amb vistes a la Costa Daurada i a Montserrat des de les zones més altes en dies clars.

Trobareu vinyes de tota mena per donar fruits en forma de vins i caves, oliveres d’arbequina que donen un dels millors olis del mon i garrofers, ametllers i altres fruits en menor quantitat però també de moltissima qualitat.

Tenir cura de la fragilitat: El Pla d'espais d'interès natural de Catalunya

La zona de les masies de Sansuies esta inclosa dins dels dos plans de protecció més extensos del nostre pais: Xarxa Natura 2000 i PEIN. Excepte els llocs destinats a explotacions agràries o habitatges, la resta, en color verd, forma part d’ambdos plans.

Els espais de la xarxa Natura 2000 poden haver estat proposats com a zones d’especial protecció per als ocells (ZEPA) d’acord amb la Directiva 2009/147/CEE, anomenada també Directiva d’ocells, i/o com a zones d’especial conservació (ZEC) d’acord amb la Directiva 92/43/CEE, coneguda també com a Directiva d’hàbitats. En primera instància, la Generalitat de Catalunya aprova la proposta de llocs d’importància comunitària (LIC) per a la xarxa Natura 2000 dels espais de les regions biogeogràfiques alpina i mediterrània. Posteriorment, la Comissió Europea adopta la conformitat d’aquesta proposta i finalment la Generalitat de Catalunya declara els LIC com a ZEC.

A Catalunya, el Pla d’espais d’interès natural (PEIN), aprovat l’any 1992, és l’instrument de planificació de nivell superior que estructura el sistema d’espais protegits de Catalunya i integra aquest sistema dins del conjunt del territori, ja que el PEIN és un pla territorial sectorial enquadrat dins del Pla territorial de Catalunya (1995).

Els objectius fonamentals del PEIN són dos:

– Establir un sistema d’espais naturals protegits representatiu de la riquesa paisatgística i la diversitat biològica del territori de Catalunya
– Donar una protecció bàsica a aquests espais.

Tots els espais del sistema d’espais naturals protegits de Catalunya estan inclosos al PEIN. Les administracions tenen l’obligació de conservar els territoris més adients, en nombre i superfície suficient per a garantir la supervivència de les aus. A aquests territoris ZEPA, doncs, s’hi han d’adoptar les mesures més adients per evitar la contaminació o el deteriorament dels hàbitats, i les pertorbacions que afectin les aus.

Font: mediambient.gencat.cat.

Per a tots els que voleu gaudir de la natura, volem recordar-vos les limitacions que suposen aquests espais:

– No es permet que circulin, fora de les carreteres i les pistes que són destinades a aquest fi, mitjans motoritzats si no disposen d’un permís especial lliurat per l’Ajuntament corresponent, d’acord amb els criteris que s’estableixen per reglament. Tampoc no és permès de fer-ho quan es tracta d’espais naturals sotmesos a alguna de les modalitats de protecció especial que estableix el capítol IV sense autorització del seu òrgan gestor. Aquesta disposició no afecta les activitats agro-pecuàries, silvícoles o similars

– En els casos en què s’estableix la prohibició o la limitació de les activitats cinegètiques, sota el control del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, es poden consentir excepcions temporals quan es tracta d’espècies excedents o nocives. Cal sempre l’informe previ del Consell de Protecció de la Natura.

Imatge del entorn de Sansuies protegit pel pla Natura 2000 segons registra el sistema Vissir3
Pla d'espais d'Interés natural
Imatge de la zona declarada al PEIN com espai protegit, obtinguda del sistema Vissir3

Aus, un dels recursos a protegir

Al enllaç de la imatge, podreu comprovar la inclusió del Montmell (i, per tant, de la zona de les masies de Sansuies) dins el ZEPA.

Les aus aniden a les parets de pedra, als forats i coves, i no han de ser molestats si volem que es quedin i afavoreixin l’equilibri natural del eco-sistema.

El registre de varietats d’aus es va començar al agost del 2006 i la darrera actualització és de juny de 2021. Es va fer l’avaluació de 22 especies d’aus, de les quals 7 van ser localitzades. S’exten en una superficie de 4.915 ha de les que el 100% corresponen a entorn mediterrani.

A la pàgina 249 d’aquest document de la Generalitat podeu trobar les característiques del espai d’especial protecció d’aus..

 

========= -->